Nuffnang Ads

Monday, 18 March 2013

Puri (untuk bayi 6 bulan ke atas)





Assalamualaikum...

Haihhhh...Zahra da setahun sebulan mummy baru nak cerita pasal pemakanan Zahra...bukan apa sekadar untuk panduan dan perkongsian bersama ibu dan bakal ibu...

Seperti dlm entri sebelum ni pasal pemakanan bayi, mummy dapat info dan banyak belajar dari group Homemade Solid Food For Your Baby (HSFFYB) dalam FB...dan dari situ baru mummy tau sebenarnya makanan pejal pertama bayi adalah puri sayur dan buah bukannya cerelac ataupun bubur nasi...

Sayur dan buah pulak bukan semuanya boleh bagi..ada ikut kategori umur..kalau 6 bulan tu buah mcm epal, pear, mangga, peach, pisang, avocado. Sayur plak mcm keledek dan labu..jadualnya ada dalam entry ini...So dlm entry ni mummy akan cerita pasal resipi dan cara penyimpanan serta ketahanan puri...memang sangat simple dan senang...Takde alasan utk mummy yg bekerjaya utk sediakan puri buat si manja mereka sebab mummy pun kerja jugak..Apa yang penting adalah beri yang terbaik dan berkhasiat untuk baby kita...Oh ye pemberian sayur dan buah yang dipuri adalah untuk mengenal rasa masin dan manis semulajadi kepada bayi kita..Kuantitinya pun perlu diberi sedikit sahaja..cukup utk baby belajar makan dan mengenal rasa sebab perut dia pun kecik lagi..kalau ada demand baru tambah lagi..Ikut umur la 6  bulan bagi sekali je dlm 1oz, kalau da 7 bulan boleh beri 2 kali..

Resepi
Puri epal

Makanan pejal pertama Zahra adalah puri epal. Caranya adalah basuh sebiji epal bersih dan kupas kulit..kemudian kukus dan kisar sampai halus...Kukus lebih baik daripada merebus kerana nutriennya akan kekal, rebus plak nutriennya akan pergi ke air rebusan..

Lepas kisar, tapis lagi untuk dapatkan tekstur yang betul2 halus bagi elakkan bayi tercekik..Boleh juga ditambah susu ibu atau susu formula..ini untuk bayi yang susah nak makan, bila letak susu dia akan makan sebb kenal dgn rasa susu..tp Zahra tak suka pun letak susu..siap dikisar lebihannya akan disimpan ke dalam bekas ais dan tutup atau balut bekas tu utk elak bau ayam or ikan dlm freezer meresap ke dalam puri.

Inilah reaksi Zahra bila first time makan puri epal..berkerut2 muka dia maybe sebab masam kot..dia pun mcm tak suka je epal..Oh ye jangan lupa 4-day rule ye :)



Ini pula puri pear..tp mummy pakai buah lai..kaedahnya sama je..tapi kali ni mummy dah beli blender+stim Avent memang senang dan cepat je nak memuri...tuang air dlm tempat yang disediakan, masukkan buah, terbalikkan supaya bahagian yang lubang2 dekat bawah n pusingkan knob stim..bila da stim ia akan berbunyi..mummy akan bukak skit penutup untuk biarkan sejuk sedikit kemudian tonggengkan dan bolehlah kisar...kemudian tapis...


Kali ni juga mummy da beli tempat ais yang ada penutup..mmg sgt senang..Ini mummy beli kat Giant..hasil daripada perkongsian mommies dlm HSFFYB.




Ini pula puri peach..kaedahnya pun sama je.Zahra sangat suka.


Puri mangga pun feveret dia la..yang manis2 semua dia sukalah..


Selain tu mummy pun da buat puri keledek, puri labu, oh ye pisang takyah puri sebb dia cepat lebam kan..so bila nak makan just lenyek sampai halus..mummy lenyek dlm penapis so mmg yang halus akan keluar..pisang sangat sesuai kalau travel.

Puri kurma pun mummy ada buat..kurma tu buang biji dan mummy steam, bila dah lembik mummy blend dan campur sedikit air sebb kurma ni mmg pekatla tekstur puri dia..kalo nak kurang manis lebihkan air so puri akan cair2 je..

Setel bab resepi yang sgt senang now kita ke bab seterusnya iaitu Penyimpanan. Wah mummy ni da mcm cikgu plak..kalah nurse2 kat klinik2 tauuu..

Bila dah buat puri banyak-banyak utk stok, puri tu masukkan ke dalam bekas ais dan ditutup, kemudian masuk dlm freezer..Esoknya bolehlah dikeluarkan puri beku tu dan transfer ke dalam bekas kedap udara..cara nak keluarkan puri dari bekas ais beli kat Giant tu sgt snang..mummy letakkan belakang bekas tu kat bawah air yang mengalir pastu just bengkok2kan je bekas tu..tp hati2 jgn terlebih bengkok kang patah lak...




Bila da simpan dalam bekas or dlm plastik ziplock, labelkan ikut nama puri dan tarikh dibekukan...Puri ni sama mcm ebm..bila da beku leh tahan 3 bulan, kalo simpan dlm chiller tahan 2 hari jer..Bekas ais yang da dibasuh bersih tu lehla letak puri lain plak utk dibekukan..senang kannnnnn...


Banyak mana nak bagi baby makan? Cane nak bagi baby makan? Cane nak cairkan frozen puree tu...senang je..kaedah yang mummy gunakan ialah ambil sekiub puri yang hendak dimakan utk esok..contohnya 1 kiub puri epal sebab baru bagi baby makan sehari sekali..Malam tu mummy akan ambil seketul kiub dan letak dlm taperware kemudian letak kat bahagian bawah peti ais iaitu dlm chiller..Esoknya puri tu da cair skit..Mummy akan hantar puri tu pada baby sitter dan bila nak bagi baby makan just panaskan dlm bottle warmer..senangkannn...sangat senang so takde alasan utk mak2 kat luar sana kata takde masa or malas n nak senang bancuh cerelac je..haih...bagi sayur dan buah lagi berkhasiat dan sedap...

So rasanya itu saja pasal puri..dlm entry lain mummy akan cerita pasal grains pula dan tumis-menumis..Selamat mencuba :)

Wassalam...

151 comments:

  1. terima kasih atas perkongsian... saya dh try semalam untuk anak saya... tapi sy terblend la plak buah epal tu lepas dikukus... tambah plak cikit air... mmg cair la... dh x mcm puri dh rupanya.... hehe...asalnya nk bagi anak makan bubur nasi dulu, tapi bila terbaca kt entry awak bru sy tau solid food baby yg pertama adalah puri buah dan sayur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. JUAL OBAT ABORSI USIA 1-7 BULAN AMAN TANPA EFEK SAMPING DIJAMIN JANIN LUNTUR DALAM WAKTU 1 HARI

      Cara Menggugurkan Kandungan

      Obat Penggugur Kandungan

      Penggugur Kandungan

      Obat Peluntur Janin

      Jual Obat Aborsi

      Obat Cytotec Asli

      Peluntur Janin

      Obat Aborsi

      Cytotec Asli


      JUAL OBAT BIUS AMPUH 5 DETIK LANGSUNG PINGSAN DAN SIAP UNTUK DI GRAYANGI

      Obat Bius

      Obat Bius Cair

      Obat Bius Hirup

      Obat Bius Semprot

      Obat Bius Bekap

      Obat Bius Spray

      Obat Tidur Cair

      Obat Tidur

      Delete
  2. Sama-sama..saya dapat ilmu ni pun melalui perkongsian daripada ibu-ibu kat luar sna tu..sharing is caring n masih belajar sampai skang :)

    ReplyDelete
  3. bulan depan anak sy dah boleh start makan. tertanya² jugak apa makanan pertama yg kene bagi dia.. bubur dulu ke.. atau puree buah dulu kaa. lepas baca entry ni baru tahu. hihi.
    thanks for this entry.

    ReplyDelete
  4. thanksss..sgt membantu..arini bby dh msuk 6 bln..mcm blur2 nk bg puree kt bby..lpas bca entry sis mcm lega skit..uhhh..tq sooo muchhh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome :).. bagi puri lebih bagus sebagai makanan pertama..kalo bagi bubur nasi macam berat sangat utk perut baby yang kecik tu kan..tapi jangan risau baby dah 7 bulan baru leh start intro bubur nasi pulak

      Delete
  5. Sangat berguna.... nk try buat lh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan, sy sgt welcome mommies yg nak buat homemade solid food ni :-)

      Delete
    2. terima kasih..info yang sgt berguna.. :)

      Delete
  6. if xde bottle warmer..rendamkan dalam air suam leh x..???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jugak, agak-agak la tahap kepanasan dia..utk bagi puri tu cair sepenuhnya...then tunggu suam-suam skit baru bagi kat baby

      Delete
  7. 6 bulan bagi sekali sehari je ke? pagi n lepas tu bg susu smpi hari berikutnye? Sampai umur 7 bulan.. terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sis...perut baby kecik lagi, jd cukup bg mkn sekali je. Lgpun ms 6 bulan ni kira mcm orientasi la..baby br nk belajar mkn, mkn utama still susu..minggu2 seterusnya boleh tambah kekerapan bgantung kpd kehendak bayi..kalo bayi lapar, merengek, minum susu pun tak cukup lg boleh tambah makanan dia

      Delete
  8. Hi sis..blander+stim avent tu jual kat mana ya..mahal tak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada kat jusco n kedai jual barang baby. Yang ni saya beli kat Mybbstore kat kota damansara..harga dalam RM300++..rajin2la survey kat banyak kedai sebb harga berbeza

      Delete
  9. Salam. Nk tanya kalau nk campur ebm tu masa blend or masa serving? Then blh ke klw nk bg dlm botol, campur dgn susu? Or better bg pakai sudu? Mana lbh bagus? Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. boleh campur masa blend or serving..dua-dua boleh

      2. maksudnya bagi anak makan puri melalui botol? Botol hanya untuk minum bukan untuk makan, lebih baik bagi makan guna sudu...biar anak tau makan guna sudu bukan botol, botol pun takut tersedak sebab mesti lubang puting tu dibesarkan kan?

      Delete
    2. Ok. Tq puan. Betul jgk, kena bezakan ant minum dan mkn. Baru ni sy ada beli food feeder. Since baby suka gigit brg2, sy rasa sesuai jgk bg guna food feeder. Tp still beli sudu jgk. Cuma sy tak jumpa pallet ais yg ada penutup kt giant s.alam. mayb nk guna bekas dadih je. Tp nk tau sukatan utk baby 6 bln byk mana ye? Tq.

      Delete
    3. Food feeder pun bagus..letak mangga or tembikai dlm tu biar baby nyonyot..tapi pakaikan bip la confirm comot punya..kalo letak buah keras mcm epal kukus dulu bg lembut, kalo takde bekas ais giant, leh guna bekas air biasa tp tutup la ngan plastik ke aluminium foil ke, cuba carik kat daiso rasanya ada bekas airbertutup tp ais dia panjang2..kalo baby 6 bln sukatan dia dlm 1-2 auns..try 1 auns dulu..kalo baby mcm lapar lg tambah lg 1 auns...selamat mencuba :-)

      Delete
  10. salam..
    best sgt jumpe blog ni.. baby lagi 2 minggu nak masuk 6 bulan.. sekarang tengah belajar cara nak buat puri.. x sabar nak bagi baby mkn.. hehe.. natk tanye.. mcm mane bagi baby mkn?panaskan puri tu.. lps tu bg melalui botol ke? sudu? campur dengan air tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. panaskan puri suam-suam je..puri mmg da cair so tak payah campur air, bagi makan guna sudu, dalam botol tak sesuai sebab botol untuk minum susu je..ajar anak botol untuk minum susu, sudu untk makan

      Delete
  11. Waktu yang sesuai bagi baby mkn puri. Pagi atau petang ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pagi sebab sekiranya ada kesan alergik lepas makan masih sempat nak ke klinik..kalau masih siang senang skit nak handle kalau baby alergik. kalau malam macam payah pulak..kot2 takde klinik 24 jam kat area rumah ke susah

      Delete
  12. Salam...baby sy dah masuk 7bln skrg ni mknan yg sesuai utk umur dia skrg ni puree atau bubur nasi?sy start bg puree dari umur 6bln.so skrg continue bg puree atau da boleh bg bubur nasi.ada resepi tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam cukabe..7 bulan da boleh perkenalkan bijirin iaitu beras dan oat..so bolehlah bagi bubur, tambah dengan sayur atau buah yg baby da pass masa 6 bulan..

      utk bagi bubur, masak nasi hingga jadi bubur..maknanya lebihkan air, kalo air kering tambah lagi sampai jadi bubur..bila da masak masukkan puri sayur or buah yg da pass dulu selama 4 hari..lepas 4 hari boleh perkenalkan sayur or buah yg baru yg sesuai uytk umur 7 bulan..

      selamat mencuba :)

      Delete
  13. Emm..dah bg bubur nasik dh semlm..arini try cari resepi puree..baru tau xyah bg bubur dulu..xpe la..esok bekalkan puree labu utk anak saye..dah genap 6bln arini.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samer la dgn saya..saya da terbagi baby saya mkn bubur blend ms umur 6bulan..adoi.

      Delete
    2. Saya pun dh bg anak makan bubur nasi..haih,anak dh 3 org tp masih xtau lg..

      Delete
  14. ai linda...
    tq for sharing.. ;)
    mintak ilmu sket kt sini ye.. ;)

    ReplyDelete
  15. Tq for sharing :) .. Nk buat jugak laa ..

    ReplyDelete
  16. Hye,puree yg dibekukan dlm ice cube n ble transfr dlm bekas, puree xakan melekat 1 same laen ke?senang x nk amek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau air batu pun akan melekat jugak..kene tarik kuat skitla utk amek or pisahkan satu2

      Delete
  17. Salam,anak saya dah 5 bulan 2 minggu, dah mula bagi makan bubur nasi..masih sempat x reverse nk bagi makan puri dulu..takpe ke? cz anak mmg dah nak makan.tengok org makan, nangis2 nak juga..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde masalah nak reverse...sebab baru 5 bulan kan so lebih baik bagi makanan yg ringan skit mcm puri..bubur nasi tu agak berat..tp jgn banyak2..6 bulan baru boleh bagi betul2..skang ni ajar rasa je..

      Delete
  18. anak sy dah 7 bln.huhu...sib baik baca entry ni.kalau tak belasah bg mkn bubur ja.ermmm lepas ni nak kena buat puree la

    ReplyDelete
  19. Tq Linda for sharing. Sya tak pernah buat puri epal pun. tak jadik brown ke puri epal tu>? tu yg agak reluctant nak buat,. takot brownish pulak jadik..

    Anyway, feel free to visit my blog at : themagicgarden.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. Assalam..nk tnye bby 6bln da boleh mkn kurma ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pitted fruits mcm kurma, prune start 7 bulan or 8 bulan ke atas sebab manis..kalau nak memuri kene tambah air banyak skit supaya kurang manisnya n tak pekat sangat

      Delete
  21. tq for sharing... baru first time nak try walau ada anak 3

    ReplyDelete
  22. Bekas ais berpenutup tu ada dijual di Mr DIY. cubalah cari. Thanks juga utk tuan rumah atas ilmu ini.

    ReplyDelete
  23. salam...aritu sy bawa baby injection 6bln...nurse nasihat supaya beri baby makan bubur nasi yg dibuat sendiri instead of cerelac tu...dia kata nnt baby kne diabetis...so rajin la buat bubur nasi+kentang..tu yg paling boleh diterima baby sy...dah try bubur+ carrot, bubur+ikan bilis...sume dia x brape suka...bg dalam botol since dia masih xnak terima makan guna sudu...fobia igt nak bg mkn ubat kot sbb dia nmpk je nak acu sudu kat mulut dia, dia ketap bibir/mulut de rapat2...dah try bg dia pegang sudu tu, main2...tp dia pegang sudu tu pun xnak...dia cmpk je...ada try buat puri buah sendiri...mula2 bg pear+ckit madu., de xsuka lgsg...then try epal+pisang...pun de xnak mkn...so skg mmg bg bubur nasi+kentang je...kdg bg cerelac if x sempat buat bubur de... "poo poo"anak sy jd keras skrg ni mgkn sbb mkn nasi or kurg air kot.kdg seketul je kua..anak sy masih minum susu bdn yg dah di pam sbb sy bekerja...lau bg cerelac+susu anmum ckit...and baru start bg minum air putih...sblm ni xbg lgsg air putih, 100% susu badan...disebabkan susu badan dah kurg ckit, and stok susu perah (beku) dah abis, tpaksa campur bg susu tepung...tu pun dah pesan baby sitter if susu dia x cukup (susu badan), baru bg dia minum susu tepung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi dan kentang dua-dua karbo...dua2 berat sbenanya n boleh sembelit..tapi normal sbenanya utk baby yg baru makan akan takmo makan, So ibu kene kene buat homework dan berusaha untuk bagi baby makan dan cane nak elakkan baby sembelit. Start je 6 bulan dah boleh bagi baby air masak utk penghadaman. Intro satu jenis makanan dulu pada baby selama 4 hari untuk dia kenal rasa yg original, bila da pass baru campur dengan buah lain.

      jangan putus asa jika bayi tak mau makan, baby tak biasa dengan rasa makanan tu dan sukar untuk terima, cuba pelbagaikan lagi menu tanpa putus asa :)

      Delete
  24. Ok saya nak tanya. Baby boy saya 6bln 10hari. Mula2 saya intro labu (kukus dan lenyek halus) dia suka walau makan tak byk (terbekik bbrp kali jgk sbb rambut2 labu yg tak putus tu agaknya). Lepas tu saya blend dan buat stok (bekukan). Yg blend fresh dia makan jgk tapi yg frozen stock dia mcm tak minat sgt. Yg stok tu bila defrost dan warm kan texture dia takkan jadi halus mcm baru blend kan? Dia akan jadi berketul2 skt dan bila tekan2 airnya keluar. Malam tu dia muntah susu keluar sekali labu yg tak hadam tu. Macamana ya? Nak blend balik tak boleh sebab skt sgt. Dah banyak kiub stok yg dah terbuang ni, tak berapa titik pun yg masuk ke perutnya. Ke saya nak kena prepare fresh utk setiap kali makan? mmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa mula-mula tu awak kene blend sampai halus kemudian tapis biar dia halus betul supaya baby tak terpegik. yang awak buat stok tu maybe tercair sangat kot, berketul sebab tak cair betul? tekan keluar air maybe awak buat terlebih air masa blend.

      Oh ye labu ni berangin. so ada risiko baby kembung bila makan labu, sama jugak macam keledek pun angin gak. Maybe baby awak muntah sebab kembung kot. Tapi saya pun tak pasti sangat kenapa baby awak muntah, awak kene jumpa doktor untuk tahu puncanya. Saya pun masih belajar jugak.

      Untuk elakkan angin, masa awak kukus labu atau keledek, kukus sekali secubit halia. Bila nak blend buang halia tu. InsyaAllah takkan berangin. Kalau baby awak terus muntah stopkan dulu labu dan cuba buah atau sayur yang lain dulu :)

      Delete
    2. Trimas atas replynya.. saya makin pening skrg ni. Baby saya dah susah nak makan, kena paksa sampai nangis2 dia. Sekali tu suap pisang boleh tahan byk dia makan, esoknya dah taknak dah. Cuba tukar2 plk bagi carrot, sweet potato, epal, try pisang lain, dia cuma buat rasa2 je kat bibir (mula2 nampak sy hulur sudu kemain excited rupanya, buka mulut, sekali ngap sikit bebenor, byk lagi yg tggal kat sudu) 2, 3 kali camtu pastu terus merengek tak nak. Aduh.. bingung nih.. macamana lagi nak buat.

      Nak kata dia tak lapar, demand susu makin banyak sekarang, saya yg tak mampu nak catch up, dah la taknak botol, nak DF saja. Bila tak dpt susu meraung menjerit macam apa. At least kalau dia makan dengan betul, tak la kelaparan sangat perut tu kan..

      Delete
    3. salam..hmm sy pun tak sure kenapa baby tak nak makan..mungkin dia nak tumbuh gigi atau perut dia kembung..setakat ni dia da pass makan apa..maybe awak leh campurkan puri..cthnya pisang campur avocado, epal campur pear..

      mungkin awak boleh tanya paed dia tentang masalah baby takmo makan..baby kalau da 7 bulan boleh bagi bubur atau oat campur dengan buah dan sayur yg dia da pass..takdelah boring sgt rasanya

      Delete
  25. Salam.. Sy cuba search kt fb page Homemade Solid Food For Your Baby (HSFFYB) tu tapi xjumpe..mybe sbb itu closed group pn.. Boleh tak awk tlg add sy masuk dlm group tu? Nick sy Wawa Chan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masalahnya saya search pun dah tak jumpa page tu cik wawa..maybe admin dah tutup kot

      Delete
  26. hi sis..bolee x bg tips tuk pemakanan bby 7 month while travel

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak travel check-in hotel..pastikan bilik ada peti ais..boleh bawak rolled oat instant dan puri buah2.. mcm sy simpan puri dlm beg simpan susu perahan..letak ice pack banyak2..kalau risau puri cair maybe boleh bawak buah yang hanya perlu dicincang dan mashed mcm mangga, pisang, betik utk campur dalam oat..

      Delete
  27. Bestnyer entri ni..esk nk try la bg puree.sy da terbagi baby sy makan bubur ns blend..tp sekali sehari sbb baby baru umur 6bulan 1minggu..xpe kan nk start balik bg puree?risau pun ader..harap2 baby ok la dgn puree..hehe.

    ReplyDelete
  28. Hi linda.tgh cri menu tuk medina.tbe2 tejumpa blog linda.hehe.boleh tahan brpa lama ekk puree ni.kalau baby 6bln nk bg bnyk mne ehh?1oz tu bnyk.mne.hehe.satu bekas cube tu ke ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai mummy medina..welcome to my blog...hehehe...puree frozen tahan 3 bulan..kalau letak kat chiller tahan dua hari..baby baru 6 bulan bg makan sehari je waktu pagi or thari..lain2 bagi susu je..masa zahra dulu linda bagi 1 kiub tu sehari

      Delete
  29. Salam sis nak ty..puree epal tu ada rs masam ckitkan? Dia akan buat bby sakit perut tak.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...masa saya perkenalkan epal kepada zahra alhamdulillah takde sembelit ke kembung ke apa..cuma dia tak suka maybe masam. Puan boleh try 4 hari kalau ada masalah boleh stop dan cuba buah lain :)

      Delete
  30. Assalam beli bekas ais yg ada penutup tu kt giant mne ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya beli kat Giant Bukit Antarabangsa..tapi rasanya kat semua giant ada..tapi tak taulah sekarang

      Delete
  31. thankss..banyak info..bb baru 5 bulan tp start search info dulu. eksaited nak bg makan hehe

    ReplyDelete
  32. Thank you sangat!! Helpful indeed!tngah mencari2..!Moga Allah bagi pahala as for sharing :)

    ReplyDelete
  33. Salam sis..tq for sharing..esok baru nk try buat puree..1st day elok try bg ape ye? Epal or carrot? Dan mana nk dapat buku panduan makanan bayi 6-12 bln tu ye..ade nampak yg softcopy..kalau ade hardcopy senang skit..thanks

    ReplyDelete
  34. Bgusnya blog nih...semua dh ada jwpan....bubur nsi pun buleh puri ke x....senang cket utk bgi kat bbysiter...

    ReplyDelete
  35. Replies
    1. bubur nasi elok dimasak fresh then purikan (blender sampai hancur) terus bagi kat babysitter..tak bape sedap kalo dipuri dan dibekukan..tapi terpulang pada mak-mak sekalian..

      Delete
  36. terima kasih banyak atas perkongsian ni... ssgt membantu... nak tanya juga ni.. hehe... untuk bayi umur 6bln 1 kiub puri tu sehari je ke kita bagi kat baby?

    ReplyDelete
    Replies
    1. a,ah..utk permulaan satu kiub je cukup...tapi bila da masuk minggu ke2 dan seterusnya boleh tambah ikut keperluan baby..

      Delete
  37. bagus la blog ni, thank u for sharing... :)

    ReplyDelete
  38. Salam sis..blender avent tu bgus tak?kalo blend hancur semua ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi saya ok sebab dia 2 dalam 1..kalo nak blend sampai hancur kene blend lama la..

      Delete
  39. Kalau kentang sesuai x dijadikan puri untuk baby 6 bulan.terima kasih dengan info

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..kentang belum sesuai untuk bagi pada baby 6 bulan sebab ia karbohidrat dan kanji sama macam nasi dan agak berat untuk perut baby yang baru nak start makan. Boleh bagi bila baby dah usia 8 bulan ke atas

      Delete
  40. salam sis linda..ank sy da msok 6 bulan tp sy da p'kenalkan ank sy gan bbur nsi cmpur syur2 kemudian sy blandkn cm puree boleh k sis? atau sy kne bg ank sy puree buah2 aje & stopkn bbur ns?1 hal lg,bpe kli bby 6 bulan mkn 1 ari ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya terpulang pada si ibu nak bagi baby makan bubur nasi atau puri..cuma yang lebih baik perkenalkan puri buah dan sayur dulu, tapi kalau baby takde masalah bila dah perkenalkan nasi, saya rasa ok je kot. Kalau sis nak patah balik bagi buah dan sayur dulu pun takde masalah, sebab bila dah 7 bulan baru dia boleh makan bubur nasi.

      Kalau baby baru 6 bulan, bagi makan sekali je sehari. Minggu seterusnya tengok penerimaan dia macam mana. Kalau bagi sekali dia tak puas boleh tambah kuantiti cthnya bagi 1 oz sekali tapi tak cukup, so boleh tambah 2 oz sekali. Bila dah minggu ketiga perut dia da ok dan takde alahan pada makanan yang diperkenalkan boleh tambah kekerapan kpd 2 kali sehari..selebihnya bagi susu je da cukup

      Delete
  41. Salam sis..

    Nak tanya..puree campur susu tu mcm mana yer? waktu blend ke? means puree + susu..beku dijadikan stock? or susu & puree asing?

    #new mummy #lost

    ReplyDelete
    Replies
    1. asing..maknanya buat puree dulu...bagi anak puree tu..kalau anak tak suka atau tak nak lepas beberapa kali cuba tapi gagal, boleh tambahkan sikit susu pada puree tu biar ada rasa yang dia dah biasa.

      Delete
  42. salam..ade lg x group fb tu..? sbb sy cari xde pun..bleh invite to join group tu x..? thanx..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..rasanya dah tak wujud dah..sebab puas search tak jumpa..huhuhu

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  43. salam sis, sy liyana. kalau travel nak buat cmne eyh? anak baru nak masuk 6 month. please help me....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengalaman saya kalau travel balik kampung, dalam perjalanan akan bagi susu sahaja bila da sampai rumah baru bagi puri or bubur. Takpun dari rumah buat puri siap2 masukkan dalam termos yang tahan panas dan boleh bagi ketika dalam perjalanan.

      Kalau saya balik kampung, saya akan angkut segala barang untuk makanan anak ie blender, mangkuk, bekas air, etc..makanan mcm sayur or buah pula beli kat sana or mintak mak punya :)

      Delete
  44. dan boleh ke sy beri anak sy makan petang sahaja? dalam pukul 6ptg. dari pagi cuma minum susu sahaja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terpulang pada sis nak bagi bila. Cuma bila baru nak perkenalkan makanan baru elok diberi waktu pagi sebab kalau apa-apa terjadi macam alergi ke senang nak ke klinik or hospital.

      Delete
  45. Salam kak inda. Thanks for the good info. Just sharing, tp sy pon x pwrnah buat just baca sebelum ni. Kalau nak senang buat bubur nasi kt anak, mula2 basuh beras betul2, lepas tu rendam beras semalam, kemudian tapiskan beras tu, keringkan beras. Snpai dh betul2 kering trus blend hancur. Skrg ni dh jadi mcm serbuk. Kalau nak buat just ambil serbuk beras td campur air suam dan boleh trus bg dekat baby. :-)

    ReplyDelete
  46. Terima kasih di atas info yang berguna ini. Jemput lawat blog saya http:// emyhealthandbeautyshop.blogspot.com

    ReplyDelete
  47. TERIMA KASIH info yang sangat berguna,bby saya baru 5 bulan,tp dia dh nk mkn,kalau nampak kita makan dia mesti buka mulut,minta,siap nangis lg,jadi saya buatkan puri labu utk anak saya,

    ReplyDelete
  48. Salam, ad x pengalaman ank alergik pd satu2 makanan...ap tndakan....
    esoknya ank kene makan ape yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekiranya anak ada tanda2 alergik lepas makan..silalah ke klinik dan rujuk doc untuk rancangan pemakanan baby

      Delete
  49. Bby sy baru start makan puri epal 3hari lepas..so far masih ok..cuma nk tanya, puri ni tahan bpe lama ye klu letak dlm peti ais bwh..tqia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahan 2 hari je kalau letak kat bawah

      Delete
  50. boleh tau tak mcm mane nk add FB HSFFYB? Anak dah nak masuk 6 bulan. banyak baca dari blog pasal fb tu. Closed group ke? sbb cari dalam Fb takde.

    ReplyDelete
  51. Tq for info...syida tgh mencari menu2 untuk si aqeef razin...sekarang 6 bulan 22hari dah.. :)

    ReplyDelete
  52. Mcm mana nk bgtau kat org tua cth mak,mak mertua supaya diaorg faham bby umur 6 bln just bg puri buah n sayur je?bby sy baru 3 bln..saje search pasal solid food.bby dijga mak mertua n dh bgtau kat sy nti 6 bln dh blh bg bubur nasi..

    ReplyDelete
  53. Nice info. puri begini memang baik untuk bayi. Perlu rajin je buat.

    ReplyDelete
  54. Nice info. puri begini memang baik untuk bayi. Perlu rajin je buat.

    ReplyDelete
  55. Senang kan bila boleh pack2 makanan baby camni. takde halangan untuk ibu berkerja nak beri makanan yg dimasak sendiri untuk baby tersayang

    ReplyDelete
  56. Saya pun gunakan zip lock bag utk pack makanan.. Senang.. Solusi utk busymummy..

    ReplyDelete
  57. Saya pun gunakan zip lock bag utk pack makanan.. Senang.. Solusi utk busymummy..

    ReplyDelete
  58. thanks for sharing... tengah mencari menu dan resipi solid food sekarang. sebab baby dah 5bln tak lama lagi dah nak masuk 6bln dah boleh bg mkana.

    ReplyDelete
  59. Terima kasih, penerangan yang detail dan jelas sangat. Ibu2 semua mesti excited nak sediakan solid food untuk anak.
    9 Tips Untuk Anak Kurus Dan Enggan Makan

    ReplyDelete
  60. Tak sabar nk tgok reaksi bby mula merasa makanan..
    info berguna dr linda ni byk membantu
    Tq for da sharing

    ReplyDelete
  61. as'salam,ank sy dah 6bln 12hri. sy da start bg mkn puree jgk. tp die xndak. jnuh sya pkse. hri2 jgk sy bg. pg dgn ptg. dgn sudu dy xndak sy suapkn dy dgn pnyedut ubat utk bby tuh. xpe klu sy pkai tuh utk bg dy mkn ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba bagi dia main sudu tu..bagi dia masukkan sudu dalam mulut..mcm sy anak kedua ni suka main masa makan..bila suap dengan sudu2 tu dia ambil sekali..so ambil sudu satu lagi..masa dia tengah nganga nak masuk sudu kita cepat2 masukkan puri..

      bagi guna syringe takpe kot..asalkan dia nak makan..cuma kena biasakan bagi makanan dengan sudu..syringe untuk ubat sahaja kalau boleh

      Delete
  62. Assalamualaikum kak linda...bagus nya blog ni...tp bila baca sedih plak sebab awal umur 4 bulan sy da bg baby sy makan cerelac..sebab doc yg suggest...ni dia da 6 bulan 13 hari...sy baru nak bg dia makan puree epal ...plus sy siap blend nasi nak buat bubur...sebab baby sy mmg Alhamdulillah selera nya...so pandangan akak mcm mn? Bg puree plus ngan bubut nasi ke? Or puree epal tu je dulu...harap akak boleh tlg advice...tq kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. benda dah lepas jangan diingatkan lagi...huhu..takpe dah bagi cerelac..6 bulan bagi puri buah dan sayur dulu...kalau boleh bubur nasi bagi masa 7 bulan..

      Delete
  63. Assalamualaikum kak linda...bagus nya blog ni...tp bila baca sedih plak sebab awal umur 4 bulan sy da bg baby sy makan cerelac..sebab doc yg suggest...ni dia da 6 bulan 13 hari...sy baru nak bg dia makan puree epal ...plus sy siap blend nasi nak buat bubur...sebab baby sy mmg Alhamdulillah selera nya...so pandangan akak mcm mn? Bg puree plus ngan bubut nasi ke? Or puree epal tu je dulu...harap akak boleh tlg advice...tq kak

    ReplyDelete
  64. nice ibfo.. saya pun bru start bagi makan baby sy. dah try bubur nasi, puri pisang n epal.. tp bby xmkn byk. 2-3 sudu kecil dah xmau mkn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe..asalkan dia makan..baby perutnya kecil lagi..masa 6 bulan kita cuma mau ajar dia makan, susu masih jadi makanan utama..bila umur da meningkat sikit-sikit kita tambah portion makanan dan kekerapan makan..macam saya 1st food saya bagi sekali sehari je..esoknya tengok baby kalau nak lagi kita tambah makan 2x sehari..bila da 7 bulan boleh 3x sehari..

      Delete
  65. Assalamu'alaykum sis linda. Baby saya dah 7 bulan baru start mkn puree. Waktu 6 bulan saya bagi bubur. Tapi saya tak ikut rule 4 hari tu. Apa kesannya ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam..oh terbalik pulak..patutnya 6 bulan puri, 7 bulan baru bagi bubur..tapi takpe..4 day rules tu untuk lihat alergik dan reaction anak pada sesuatu makanan yang kita perkenalkan..kalau boleh ikutla 4 hari kita tak tau anak kita macam mana reaksinya kan. lepas 4 hari takde masalah boleh perkenalkan dengan makanan lain pulak. tapi kalau tak nak ikut rule tu terpulang pada ibu...yg penting gali ilmu banyak2

      Delete
  66. Assalamualikum.. tq share info.. sgt bagus. Saya rasa lega sbb Linda bagi tau boleh tambah susu ibu @ susu formula.. baby saya nak masuk 6 bulan.. saya ni dah tak ada susu ibu.. doktor ckp hormon saya penyebab susu kering.. waktu anak sulung lagi la susu saya tak keluar.. baby minum 2 hari ja.. baby ke dua ni lama sikit.. seminggu lbh.. sedih juga sbb mmg niat nak bg susu ibu sepenuh.. dah siap semua pam dgn bekas simpan susu..jadi sekarang baby saya minum susu formula.. nnt boleh la try buat puree ni.. anak sulung dulu ilmu kurang.. bagi makan nestum atau bubur nasi ja.. harap2 baby dapat terima puree nnt..

    ReplyDelete
  67. assalamualaikum puan.bagusnye entri ni..buat tambah2 ilmu. :)

    ReplyDelete
  68. assalamualaikum puan.bagusnye entri ni..buat tambah2 ilmu. :)

    ReplyDelete
  69. Tq ye sharing..bby saya 6 bln dh mkn bubur nasi sebab obes..x reti nk buat puree..esok nk try buat bg baby..harap baby suke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. puree lagi senang buat dari masak bubur wak

      Delete
  70. Tq ye sharing..bby saya 6 bln dh mkn bubur nasi sebab obes..x reti nk buat puree..esok nk try buat bg baby..harap baby suke..

    ReplyDelete
  71. assalamualaikum
    trima kasih.info yg sgt berguna.y nak tnya semua jenis buah dan sayur kena stim dulu ke sbl blend.cth macam betik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. buah yang lembut tak payah stim, blend terus je..cth kiwi, pisang, mangga, betik, peach

      Delete
  72. Tq for sharing.... just nk tny.. bby sy 5 bln stngh.. bdn nmpk susut.. ape mknn yg blh tmbhkn brt bdn dia ye.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi susu banyak2...dapatkan nasihat doktor dulu kalau nak bagi makan..5 bulan enough with susu saja

      Delete
  73. askum sis...tq for sharing the info.. just curious ..sebelum ni mmg bagi ank mkn sayur2 n buah2an..tapi aritu try labu stim....n start mkn labu tu dia x lawas poo2... mcm keras.. persoalan nya masih tlalu awal ke dia nak consume labu? baby sy 8m..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam...labu dari 6 bulan dah boleh makan. kalau poo poo tak lawas boleh stopkan dulu labu...lepas 2-3 minggu bagi semula. kalau keras jugak mungkin memang tak boleh makan labu.

      Delete
  74. askum sis...tq for sharing the info.. just curious ..sebelum ni mmg bagi ank mkn sayur2 n buah2an..tapi aritu try labu stim....n start mkn labu tu dia x lawas poo2... mcm keras.. persoalan nya masih tlalu awal ke dia nak consume labu? baby sy 8m..

    ReplyDelete
  75. Assalamualaikum sis..nk tnya, nk kukus epal tu berapa minit ye?

    ReplyDelete
  76. Assalamualaikum. Terima kasih kongsi ilmu...mohon share resepi ye :-)

    ReplyDelete
  77. Nice sharing.
    Sangat bermanfaat !
    Anak dah 6 bulan, boleh start bagi makan :)

    ReplyDelete
  78. TQ SHARING...saya nak buat untuk anak saya 2 minggu lagi dah masuk 6 bulan. so rasanya dah boleh buat persediaan puri froozen macam EBM kan..mohon nak masuk dalam entri saya nanti ye sis. takde la ilmu ni hilang begitu sahaja.

    ReplyDelete
  79. Good sharing for new mommy like me.tq

    ReplyDelete
  80. Terima kasih sis, saya ibu baru. first time nak bg anak mkn. hehe.. puan bg byk info.. sbbnya pengasuh da start mintak cerelac.. sy nak cuba bg anak yang terbaik.. ;)

    ReplyDelete
  81. Assalam.. nice sharing.. sgt membantu utk saya sediakan mknn utk baby. Da no 5 pun tp byk gak bab2 mknn baby yg tak tau rupanya. Nak tanya.. lepas da tapis buah yg da dikisar tu, lebihan dlm penapis tu biasanya puan buat apa? Macam sayang je kalau dibuang.

    ReplyDelete
  82. Assalam.. nice sharing.. sgt membantu utk saya sediakan mknn utk baby. Da no 5 pun tp byk gak bab2 mknn baby yg tak tau rupanya. Nak tanya.. lepas da tapis buah yg da dikisar tu, lebihan dlm penapis tu biasanya puan buat apa? Macam sayang je kalau dibuang.

    ReplyDelete
  83. nice sharing.boleh kan sy nak share kt blog sy supaya senang nak cari.=)

    ReplyDelete
  84. Salam sis... Terima kasih utk perkongsian yg sgt bermanfaat...

    ReplyDelete
  85. Nak tanya, puree tu perlu dipanaskan dulu ke?

    ReplyDelete
  86. Tq atas perkongsian..sgt bagus especially bab storage baby puree

    ReplyDelete
  87. Perkongsian best. Bab storage memang good idea. tak perlu beli banyak bekas ais dan boleh simpan puri lama2.. beli kat giant je eh..

    ReplyDelete